Godmorgon denna härliga måndagsmorgon! Igår kväll när vi kommit hem från julbordet i Katrineholm, började våran kära Passat bete sig lite konstigt och till slut gick det inte att styra, vilket visade sig vara en trasig drivknut. Sjukt att bilbesiktningen sa att allt var OK med styr/driv när vi var där för en månad sedan.. Fick låna Rikards' härliga turbo-Passat till jobbet idag så jag kan köpa ny drivknut. Julbordet var för övrigt väldigt lyckat, och lilla Signe blev överlycklig för sin apdräkt! :D
Och nu till något annat, ett bra stycke utdraget ur en bok jag läser just nu, "50 genvägar till fettförbränning" av Fredrik Paulún.
Långsamma kolhydrater är människomat
Eftersom människan under hela sin utveckling har ätit långsamma kolhydrater är det också det våra kroppar är anpassade till och det vi borde fortsätta med. Utbudet idag är enormt - både av bra och dålig mat. Är man dock bara lite kostmedveten finns goda möjligheter att äta rätt för sin kropp.
När det gäller kolhydrater så spelar både mängden och deras snabbhet roll. Exempel på bra kolhydratkällor är osötat bröd med hela korn (gärna fullkorn och surdeg), fullkornspasta med lång koktid, råris med lång koktid, fullkornsflingor (till exempel havregrynsgröt), osockrad müsli, frukt och grönsaker i alla former (även banan!), bär, svamp, baljväxter (bönor, ärtor, linser), nötter, frön och rotfrukter (även kokt potatis).
Till kolhydrater ska du välja kött, fisk, fågel, ägg, skaldjur, olja, avokado, oliver och andra kolhydratfattiga livsmedel som ger fett och/eller protein eftersom det fördröver magsäckstömningen. När så sker får du en långsammare blodsockerhöjning och därmed flackare blodsockerkurva och mindre insulin. Du ska således alltid äta blandade måltider med alla tre näringsämnena. Men glöm då inte att det finns kolhydrater i både frukt och grönsaker, du måste alltså inte äta alltid äta ett lass med pasta eller potatis. Isodieten är ett bra exempel på hur denna fördelning används för att uppnå optimal viktminskning och fettförbränning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar